Sehän voi olla että olen ihan hangessa ajatuksieni kanssa eikä minulla ole mitään tarkistettuja faktoja tukemassa sanojani mutta pikkasen ovat viimeaikaiset tapahtumat saanneet ajatukset pyörimään.

Jos rodulle on määritelty ulkonäkö,luonne,tarkoitus jne jne. niin silloinhan tämän kyseisen rodun edustajan pitäisi pysyä rotumääritelmän raameissa? Kuitenkin monella jalostukseen käytettävällä koiralla (oli rotu mikä tahansa) on rotumääritelmästä poikkeavia esim.luonteenpiirteitä. Noh, ei tähän puututa sen enempää? Onhan luonnekkin periytyvää..

Entä keinosiemennys? Kuinka voi mennä takuuseen että niissä pakastetuissa nuijapäissä ei ole esim. agressiivisen koiran geenejä? (saako koirille edes pakastespermaa?) no, anyway, kaikki jotka keinosiementävät eivät ole tavannut/nähnyt urosta muuta kuin kuvassa.. joten mistä sitä sitten tietää että onko rotumääritelmän mukaisia luonteenpiirteitä ja onko kaupanpäällisenä vielä jotakin muuta?

Tai mites sitten kun löytyykin ehdokas jolla on kaikkea SITÄ mitä haluaisi omalle koiralle käyttää. Noh, uros/narttu sitten siitä valkataan ja päätetään että pentuja kiitos. Jos koirat ei olekkaan samaa mieltä tästä ihmisten tilauksesta niin kertokaa että kuka on antanut ihmiselle vallan ja oikeuden päättää? Koska valitettavan monihan siinä vaiheessa turvautuu pakottamiseen tai keinosiemennykseen.. noh, tästä olikin melko pitkä ja hyvä kirjoitus jo Koiramme lehdessä.

Tästä loikataan sitten näyttelyihin.. noh, minuahan on "haukuttu" sinisilmäiseksi tässä hommassa, ja myönnän syyllisyyteni, olen aivan uuno mitä tulee näyttelyihin ja tuomarointeihin. Ehkä juuri tästä syystä minua niin ihmetyttää yksi asia enemmän kuin moni muu.

Jos rotumääritelmää lukee, minkä rodun kohdalla tahansa, siellä on lueteltu hylkäävät virheet. Mitä nämä hylkäävät virheet nyt sitten ovat? lähinnä, mistä ne hylkää? Mitkä ovet suljetaan koiran nenän edestä jos koiralla löytyy hylkäävä virhe, tai ominaisuus mikä ei ole lueteltu rodulle kuuluvaksi?

Esimerkkinä neitini Zero, häneltä puuttuu hammas, joka on leonbergin rotumääritelmän mukaan hylkäävä virhe!? Okej, tämä sinisilmäinen koiranomistaja tulkitsee sen näin: Koira ei täytä leonbergin rotumääritelmää, sitä on turha viedä näyttelyyn kun on mustaa valkoisella tieto siitä että se on ei toivottu ominaisuus ja samalla siis HYLKÄÄVÄ virhe.

Mutta tosiasia onkin näin: Minua haukutaan sen takia että en ole viennyt koiraani näyttelyyn vaikka tiedän että hänellä on hylkäävä virhe. Minun kuuluisi mennä näyttelyyn, pitää sormet ristissä että tuomari ei ole tarpeeksi kiinnostunut/tarkka huomatakseen että nartulla on yksi hammas liian vähän purukalustossa.

Tämähän olisi (tämän sinisilmäisen aloittelijan mielestä) täyttä huijausta sekä tuomarin aliarvioimista! Ja kun oikein alkaa miettimään niin kuka haluaisi sellaisen tuomarin näyttelyyn joka ei tarkasta suuta ja hampaita saatika loppukoiraa tarpeeksi hyvin ja perusteellisesti?!

Itse olen hieman taka alalla seurannut tätä pienimuotoista sodankäyntiä mitä on ollut havaitavissa alkuvuodesta, koskien Simoa (ihana pikku mies) sekä Zeroa. Nyt olen omat ajatukset purkanut ja höyryt päästellyt enkä usko että minulla on asiaan liittyen enään mitään sanottavaa.

Zero synnyttää 2viikon kuluttua pennut rakastavaan kotiin, mammasta ja pennuista tullaan pitämään hyvää huolta ja pennut tullaan siruttamaan,madottamaan,tarkistamaan eläinlääkärillä,rekisteröimään ja hela hoito mihin niillä on oikeuskin. Pentujen isä on yksi hienoimista koirista mitä olen tavannut ja hän niinkuin Zerokin on täysin terve,ystävällinen,seurallinen ja aktiivinen. Zero rakastui Simoon ensi silmäyksellä kun tämän näki, ihan niinkuin minäkin, astutus oli täysin luonnollinen (vaikkakin häkellyttävän nopea kun omistajat eivät ehtineet edes samaan aitaukseen ) ja sukusiitosprosentti on olemattoman pieni. Olen ÄLYTTÖMÄN tyytyväinen yhteistyöstä Simon ja Mallun kanssa ja nyt odottelen vain innolla tulevia pikkuisia.